Sunteti aici:  Acasa  /   Blog  /   LAKSHMI – simbol oriental al frumusetii si norocului

LAKSHMI – simbol oriental al frumusetii si norocului

iulie 15, 2013  ·  in Blog  ·  de

Lakshmi

Lakshmi reprezinta Zeita Norocului  la hinduși. Cuvântul “Lakshmi” este derivat din cuvântul sanscrit “Laksya”, însemnând “scop”, iar ea este zeița bogăției și a prosperitatii, atât materiale, cât și spirituale. Lakshmi este zeița protectoare a caselor, și o favorita a femeilor. Deși este adorata de zi cu zi, luna octombrie ii este special dedicata.

Lakshmi este descrisă ca o femeie frumoasă cu ten auriu, cu patru mâini, așezata sau în picioare pe un lotus înflorit. Ea ține in mana un mugur de lotus, care simbolizeaza frumusețea, puritatea și fertilitatea. Are patru mâini ce reprezintă cele patru capete ale vieții umane: “dharma” sau dreptate, “kama” sau dorința, “arthaA sau averea, și “moksha” sau eliberarea din ciclul de naștere și de moarte.

Cascade de monede de aur curg de la mâinile ei, sugerând că cei care o venereaza vor câștiga averea ei. Ea poartă mereu haine roșii brodate cu aur. Roșul simbolizează activitatea, iar aurul indică prosperitatea. Doi elefanți sunt adesea prezentati în picioare alături de zeiță pulverizand apă peste ea, sugerand ca intelepciunea si puritatea duc atât la prosperitatea materială cat și la cea spirituală.


0


Niciun post popular gasit

Niciun post recent gasit